Hal Kayıt Sistemi Broşürü

HKS-1

Hal Kayıt Sistemi (HKS) veri tabanında

pdf-download-button-100Hal’de veya Hal’e bildirilerek işlem gören malların; cinsine, miktarına, fiyatına, alıcı ve satıcısına ilişkin bilgilerin; tutulması, izlenmesi ve duyurulması, meslek mensuplarının kayıt altına alınması, Haller arasında ortak bilgi paylaşımının ve iletişimin sağlanması amaçlanmaktadır.

 

Ülkemizde üretilen ve ithal edilen sebze ve meyvelerden, sınai işletmeler, ithalatçılar ve ihracatçılar, üretici örgütleri vardır.

Toptan alım-satım yapan komisyoncu ve tüccarlar, perakende ticareti ile uğraşan market, manav, pazarcılar, malları münhasıran kendisi kullanan otel, lokanta, hastane vb. yerler tarafından ticarete konu olanların Hal Kayıt Sistemi ne bildirimlerine istinaden sebze ve meyve ticaretine ilişkin veriler elde edilebilmekte ve sebze ve meyve ticareti ile iştigal edenlerin kayıt altına alınması, hesap verilebilirlik ile saydamlığın sağlanması, sebze ve meyve ticaretinin kaliteli, standartlara ve gıda güvenilirliğine uygun olarak serbest rekabet şartları içinde yapılması, kamunun, sebze ve meyve ticaretine yönelik olarak daha sağlıklı değerlendirmeler yapabilmesi ve düzenlemeler oluşturabilmesi, tüketicilerin, ürün künyeleri sayesinde tükettikleri ürünün nerede ve kim tarafından üretildiği gibi bilgilere ulaşabilmesi amaçlanmaktadır.

HKS raporlarında

Ülke genelinde, günlük sebze ve meyve fiyat ve miktar bilgileri, sebze ve meyve toptancı halleri, merkezleri, tesisleri, yöneticileri iletişim bilgileri, Hal Hakem Heyetlerinin merkezleri, üyeleri iletişim bilgileri, Bakanlıktan belge alan üretici örgütleri, merkezleri, faaliyet alanları ve iletişim bilgilerinin alınması amaçlanmaktadır.

HKS-3